nedjelja, 8. prosinca 2013.

Svakodnevnica (5)



Ispraćaj Stare i doček Nove 2014.
Piše Ivan Ročić /05.01.2014./

Zahvaljujući udruzi umirovljenika Saveza sindikata Hrvatske podružnice  „Podsljeme“  u Društvenom domu u Bidrovcu, u prepunoj dvorani uz glazbu i ples, na izuzetno lijep i dostojanstven način mještani Podsljemena ispratili su Staru 2013. i dočekali Novu 2014. Veselje uz obilje jela i pića, šalu pjesmu i ples potrajalo je sve do 5 sati ujutro.

Dvorana je bila premala da primi sve zainteresirane  i samo oni koji su na vrijeme rezervirali mjesta mogli su prisustvovati dočeku.

Posebna zahvalnost vrijednim domaćicama i donatoricama: Slavici, Ivki, Aniti, Nadi, Alberti, Jasminki, Vlasti …, velika hvala brojnim gošćama koje su donijele obilje kolača, likera i kave.

Fotografije:

 Obilje kolača

U kuhinji: Nada, Alberta, Slavica i Anita

Bogati  menu

Ples do pet sati ujutro



Kićenje bora i dolazak Svetog Nikole
Piše Ivan Ročić /08.12.2013./


Zahvaljujući udruzi umirovljenika Saveza sindikata Hrvatske „Podsljeme“ desio se za stanovnike Trnave i Bidrovca povijesni dan, subota 07.12. 2013.  Ni najstariji mještani Markuševečke Trnave ne pamte da je ikad središnji Trnavečki  trg (Križanje pored kapelice) bio poprište kićenja božićne jelke i dolaska Sv. Nikole.

U najljepšem sjećanju ostat će Sveti Nikola i Krampus, posebno najmlađima, koji su ga dočekali sa neviđenim oduševljenjem i djetinjom  radošću u očima.   Zlatne šibe, paketiće napunjene igračkama, slatkišima i voćem  pomno je birala  Alberta Kirina, a Sveti Nikola i Krampus su ih potom davali mališanima „svakom prema zasluzi“. Potom su djeca bila počašćena sokovima, kolačima i brojnim fotkanjem sa Sv. Nikolom i Krampusom.

I odrasli su se uz slance, kuhano vino, rakiju, pjesmu i ples na otvorenom  veselili kićenju božićne jelke i dolasku Sv. Nikole i Krampusa. Bilo je tu pregšt veselja, pjesme a zaplesao se i pokoji drmeš!

Događaj organizirali umirovljenici SUH Podsljeme
Glumili su: Svetog  Nikolu  Stjepan Horvatić,  Krampusa  Stjepan Patalen
Organizirali: Nada Ročić i Alberta Kirin
Pomagali: Slavica Vlainić, Ljubica Šorman, Boris Benc, Dragica Hrastinski, Dragutin Kršić
Osmislio i sproveo     Ivan Ročić
 Posebnu zahvalnost iskazujemo Barici Čućek iz udruge umirovljenika Granešinski Novaki na ustupanju garderobe za Sv. Nikolu i Krampusa. Zahvala Kreši Kompesaku  i firmi „Elicom“ na priključku svjetlećih lampica na stup javne rasvjete.

Fotografije:

Podjela darova


Ispred bora






Ispred stola



Zakuska


Kićenje bora



Noć


Proslava martinja u Bidrovcu 2013.

Piše Ivan Ročić /19.11.2013./


Umirovljenička udruga SUH „Podsljeme“ i ove godine, povodom blagdana Svetog Martina, obradovala je mještane ljubitelje dobrog vina i lijepog druženja. Dvorana je bila pretijesna da ugosti sve građane željne dobre muzike, plesa i dramskog doživljaja. I ove kao i prethodne godine dramska družina umirovljenika Granešinskih Novaka „Veseli pajdaši“ izvela je kulturno zabavni program  prikazavši šaljivi dramski igrokaz pod naslovom „Ivek i kravica“ te spelanciju „Krštenje mošta“.

Glavni meštar - biškup ceremonijala krštenja mošta,pretvaranja mošta u vino, bio je Božo Kelčec sa pomoćnicima  Maricom Uramić, Vesnom i Tomom Turčin. Obred pretvaranja bio je sproveden po stoljetnim regulama: pjevanjem  litanijama i spelancijama.  Biskup je pretvorivši mošt u vino, dao  mladom vinu dražesnu moć da razveseljava i grije duše i srca muževa i žena tijekom cijele iduće godine.

Posjetitelji su bili oduševljeni dramskim igrokazom “Ivek i kravica“. Nadahnuta voditeljica dramske družine „Veseli pajdaš“ Barica Čućek je za tu prigodu sašila „kravlji kostim“ u kojeg  se uvuklo dvoje ljudi simulirajući tako „živu kravu“. Salve smijeha izazvala je Barica glumeći pijanicu Iveka, a Vesna Turčin je besprijekorno odigrala glavnu žensku ulogu kumu Katu. Ulogu Katinog kuma dobro je odglumio Stjepan Ćuk.

Posebna pohvala članovima dramske družine „Veseli pajdaši“

Fotografije:







Nema komentara:

Objavi komentar