petak, 2. rujna 2011.

U potrazi za starim fotografijama (2)



Stara slika
Piše Josip Hađak Tursina /20.06.2013./

Slika je snimljena neposredno nakon posvećenja kapelice u Markuševečkoj Trnavi dvadesetih godina prošlog stoljeća.



Stoje: Anto Jurković (Domobranec, otac od Jagice), Pecek Totov, proćelavi je Josip Petar Zajec, mali s brkovima ?, u kaputu Juraj Jeleković Munja, Ivan Ročić Tukač, proćelav je Bobić zvani Buba, s brkovima u narodnoj nošnji je Stjepan Topolovec Bibek, slijede Ivan Kršić Palinek, Nikola Petar Mikić, iza njega ?, Ivan Tot Šimek,  slijedi nepoznati ?, u lijevo gleda Juraj Šantek Pintar, u kaputu Slavko Tot Čokur, slijedi Jurković Ivan Sadek, u bijeloj košulj i u kaputu su nepoznati ??,
Sjede: Jurica Tot Markica, Ročić Mladek Tukač, Slavko Jurković Debljar, Juraj Šantek Kladivec



Stari zid oko Markuševečke crkve, snimka iz 1954. g. 

Piše Ivan Ročić /07.08.2012./

Okoliš markuševečke crkve umogome danas je promijenjen.

Dakako na bolje!

Kako je izgledao zid davne 1954. godine vidimo na slici koju nam je ustupila Lidija Kralj vlasnica fotografske radnje u Markuševcu.

IR





Iz albuma Josipa Šanteka 
Poslao Josip Šantek  /03.07.2012./



Šanteki 1971. g. panorama slika br.1 




Šanteki 1971. g. panorama slika br.2 




Dva Starčeka Ivan i Josip, 1958.g. 




Josip ispred kapelice u Trnavi 1950. godine






Iz albuma Stjepana Horvatića
Muzički sastav Hođokormi iz 1964. g.

Na slici s lijeva: Horvatić Josip Joso, Korman Franjo Čiko, Ferenčak Josip Đora, Miklec Drago Dac.
Jeli se još netko sjeća da je sredinom prošlog stoljeća u Bidrovcu djelovao muzički sastav Hođokormi? Svi akteri su još danas živi i poletni ali nitko od njih više se ne bavi glazbom osim Čike koji još ponekad zasvira harmoniku za svoju dušu.
Sastav HOĐOKORMI je dobio ime po početnim slovima njihovih imena :
HO –Horvatić,
ĐO – Đora
KOR – Korman
MI - Miklec

Stara kuća kod Vuljara u Bidrovcu

Kuće koje su ostale koliko toliko čitave nakon potresa osiguravale su se dodatno s čeličnim zatezačima. Prema pričama i utvrda na Cikovom brijegu bila je građena istim pločastim kamenom.


Slika pjevačkog kora župe „Svetog Šimuna i Jude Tadeja“ snimljena na „Engelsku nedjelju“ 03.rujna 1961


Poslao: Zvonko Šimunjak /06.05.2011./
Na slici sa župnikom Krešimirom Ivšićem su: prva sa desna je Špoljarec Slavica Trčka, treća do župnika je Puntarić Štefica, a sa druge župnikove strane Nada Šimunković.
U drugom redu prva sa desna je Otorepec Dragica, četvrta je Ivka Špoljarec starija sestra Trčkina. Do nje je Katica Kurek, a do nje moja sestra Dragica Šimunjak. Između moje sestre Dragice i Katice Kurek je Dragica Mestrić, a do nje Štefica Kravaršćan Kenedyeva. Malo podalje je Katica Kurek Keti. Prvi muškarac sa desne strane je Stipica, drugi sa lijeve strane je Klenkar stariji.

Bilo bi lijepo da se i ostala imena nadopune. I oni su bili dio našega kraja.


Da bi se uspostavila ravnopravnost u objavljivanju slika



Zvonko Šimunjak: Svatovska slika Svatovi moje sestre Barice Simunjak i Mirka Tot Jeska snimljeni 27.11.1965 godine. "To su decki kaj su pili stojecki, ak je bila dobra baba onda i lezecki". Sa lijeva na desno: Krsic Drago, Cik Josip, Cik Franjo, Krsic Franjo Kufta i Simunjak Zvonko




Zvonko Šimunjak: Da bi se uspostavila ravnopravnost u objavljivanju slika objavljujem sliku Ljeto 1962 Ispred crkve iz arhiva svoje sestre Dragice Šimunjak udane Šmic snimljenu u ljeto 1962 isto ispred crkve u Markuševcu. Sa lijeva na desno su: Šimunkovic Ivka, Šimunjak Dragica, Mestric Franjo Ferko, Puntaric Štefica, Lidej Barica, Jug Pero, Kobasic Dragica i Špoljarec Dragica.




Ivan Ročić: E, onada i ja prilažem jednu sliku Štefanovčanke na farufu 1958. Ne znam sva imena. Ako ih netko prepozna neka javi. Poznam prvu s lijeva Pavleković Baricu sada Lidej, petu s lijeva Pavleković Slavicu sada Šelendić, sedmu s lijeva pok. Miklec Baricu udanu Ročić.



Iz arhiva obitelji Lukačin
Piše Branko Lukačin

Iz Minhena javio se naš stalni suradnik Branko Lukačin. Priložio je 3 fotografije iz prohujalih vremena i pita se „Možda netko može prokomentirati (prepoznati) tko je na slikama“.

Slika 1. Markuševečki dečki poslije mise kod crkve Sv. Šimuna, 60-godina prošlog stoljeća. Moj brat Ivek čuići prvi s lijeve strane. Ostale ne bi htio «prekrstiti».

Sliku br.1 komentira Zvonko Šimunjak. Slika mora da je snimljena 1961 ili 62 godine na pijacu sa lijeve strane crkve. U pozadini se vidi „farufski stagelj“ u kojem su u ono vrijeme bila parkirana velika pogrebna kola na konjsku vucu. Ne znam gdje je zupnik „nabavil „ tada ta kola, jer on sam nije imal konje pa su markusevecki „Furingasi“ morali uskociti sa svojim konjima. Uglavnom su to bili Jantol Mirko Cujcek i Kota Mirko Markacev. Slika je lijepa i otkriva nam da su se vec u ono vrijeme nasi decki znali obleci i da su bili pravi fakini.
To je generacija 1941. do 1943. Cuce: Lukacin Ivan, Šelendic Franjo Frenci, Šelendic Stjepan Kenedy, i moj bratic Kobasic Rudolf iz Štefanovca. Prvi sa lijeva stoji Jurica od Lideja, a treci je Šelendic Slavko Brljekov. Ostalih se sijecam ali ih na zalost ne mogu imenovati.

Slika od Branka Lukacina "Markusevecki decki" dopuna komentara Z. Simunjak
Peti sa lijeva (zagrlil je dvojicu kolega) je Ivan Sepekov ozenil je sestru od Kenedya, Tunu. 70-tih godina su zivjeli u Njemackoj u Monheimu kod Düsseldorfa. Buduci da to nije bilo daleko od moga mjesta stanovanja, povezel sam 1973 godine Stefa Kenedya u svom Mini Morisu da ih posjeti. Vec krajem 80-tih otvara svoj "Autoservis za Honde" u Stefanovcu. Sedmi s lijeva je Kobasic Slavko Krajcerov. On je isto u Njemackoj u Neussu, odnosno napravil je kucu u Sesvetama.


Slika 2. Šegrti s učiteljem Franjom Puntarićem na Medvedgradu 1954. god. Moj brat Ivek stoji drugi s lijeve strane. Možda netko prepozna još kojeg Šimunčana?


Sliku «Segrti na Medvedgradu» komentira Zvonko Šimunjak:Na toj slici sam prepoznal Malec Dragutina zvanog Piiica. 4.sa lijeve strane sa harmonikom.
Kada sam za Sisvete bil u Markusevcu pa onda i na groblju imao sam par interesantnih "susreta" sa zivima, a moze se reci i sa mrtvim Markusevcanima. Prolazeci onako grobljem napravio sam par slika od grobova ljudi koje sam poznavao. Medju njima je bil i grob od Drageca. Zastao sam; ostao mi je u lijepom sjecanju, glasan veseljak, uvijek raspolozen za salu, sirokogrudan, sve je castio i znao je objesiti koju "iljadarku" na moju "berdu". Nevjeratno koja slucajnost ovaj ponovni susret sa njim na internetu.


Slika 3. Snimljena negdje u Markuševcu. Ja nažalost ne poznam nikoga. Ne znam ni mjesto fotografiranja.



Slika 4. Već ranije objavljena slika na blogu. Moj brat Ivek sa njegovom ponosnom «Julkom» u centru Markuševca 60-tih godina prošlog stoljeća. Julika, tak su zvali Olympiyu s kojom se moj brat dičio u Markuševcu kad je kod nas bilo malo auta.



Ivan Šantek: Proštenje u Markuševečkoj Trnavi 1928. g.

Proštenje u MarkuševečkojTrnavi 1928.g. Nova kapelica s dvije svježe zasađene lipe ispred. Žene u narodnim nošnjama, koje se nisu uspjele ugurati u kapelicu, pozorno na cesti slušaju propovijed. Djeca su se okupila oko kolica sa sladoledom a raskošni automobil čeka medičare za povratak u grad. Dva licitarska šatora razapeta su uz potok i još dva šatora koja se ne vide postavljena su u dvorištu Starog oca Zvonara, vidi se samo plot. Kuća s lijeve strane i trgovina u njoj su vlasništvo Kate i Juraja Šantek.



Rubrika «U potrazi za starim fotogragijama (2)» /dopunjeno 9.12.2010./
Slike A, B, C, i D. poslao Ivan Šantek
Molim gore navedene pošiljatelje da putem emaila ili komentara direktno na blogu pobliže opišu slike.
Tko je na slici i koje godine je slika snimljena?
Naravno, i ostali posjetitelji bloga Markuševec mogu komentirati sve slike na blogu.

Slika A. Markuševec centar, prosinac 1970.



Slika B. Markuševečka Trnava 1970. Šantek Ivan, Branko i Boris



Slika C. Markuševečka Trnava Križanje, 1959.



Križanje u Markuševečkoj Trnavi 1958 g. Automobil marke Borgvard, vlasništvo Nikole Šanteka, gizdavo se šepuri nasred ceste. S lijeve strane vidimo kapelicu a s desne zgradu, koja odavno ne postoji, a u kojoj je bila smještena mesnica Hađak . U pozadini se vide kuće s lijeva: zidanica Franje Cika Šecka, kuća Cik Juraja Đurca pod prvom dekom, zatim drvena Persanova kuća i kuća katnica Cik Ivana Kuponjkinoga.



Slika D. Markuševečka Trnava 1949. Na slici: Arneri Hađak, Pipica Šantek, Franjio Šantek i mali Ivan




Iz albuma Ivana i Zvjezdane Šantek r. Krajačić

Zvjezdana i Mario Krajačić 1980. g.



Svadba Nikole i Barice Šantek



Trnavčanke s kišobranima



Ivanova firma na Kaptolu 1959.g.



Nikola Šantek Mika i Mirko Ročić Postolar snimka iz 1937.g.



Stare slike iz albuma Magdice i Franje Šantek


Nevenkina firma. Kuma Tonka Hanžek (lijevo) s Magdicom (desno) ispred zagrebačke katedrale


 
 Franjin brat Ivan ( poginuo u ratu u selu Jordanići 1945.) na vjenčanju 1944. g. s Jagicom Skuzin


 
Magdičin otac Lovro Šantek 1930.g.



Franjo Šantek sa dvije domaće cure u campama. Campe su nekad bile popularni zimski odjevni predmet.



Rodbina Franje i Magdice Šantek



Prijatelji iz mladih dana: Šantek Franjo Fuks, Ročić Vid Prkus, Hađak Ivan Arneri



Za uspomenu i dugo sjećanje: Vid Ročić Prkus, Franjo Šantek Fuks (stoje), Katica Matica Žbunjka i Ivica Miklec Nora (sjede)

Slijede fotografije iz albuma Magdice i Franje Šanteka dopunjene 27.02.2011.

Dućani tehničke robe i samoposluga u Markuševečkoj Trnavi 1973.g. nalazili su se u staroj zgradi u ulici Vida Ročića 138. Na slici prodavači iz prohujalih vremena sedamdesetih godina prošlog stoljeća, s lijeva: Franjo Šantek Fuks, Dragica Ivatek Žitkova, Štefica Šantek Puričina, Nada Papec Curekova, Ivan Jantol Kip.



Dućan Poljoprivredne zadruge 1954. g. u Markuš. Trnavi bio je smješten na današnjem križanju ulice Vida Ročića i ulice Markuševečka Trnava u kući gdje je danas mesnica Horvatić.




Kako žene pile drva 1963. g. i to s kakvom pilom! Lijevo Štefica Ročić Brusekova, u sredini Magdica Šantek, desno Magdičina starija kći Nevenka.



Svatovi na farufu. S lijeva: Ivan Hađak Arneri, Korman Stjepan Geodet, Franjo Jurković Šimunov, Vlado Jeleković Nacekov



Svati Lovrekovoj sestri 1950. g. S lijeva: Frano Šantek Fuks, dječak Ljubo Horvatić Brusek, Lovro Jeleković Matičar



Sveta potvrda na Kaptolu 1940.g. S lijeva u prvom planu: Šanek Jaga mama Baričina, krizmanica Dragica Čoćek, kuma Barica Šantek.



Kod "Pipice u Trnavi" 1972.g.


S lijeva: Juraj Ročić Jurek, Krešimir Ročić Faćo, Dragutin Ročić Puki, Darko Šantek Pipica, Miroslav Besprska Komarac, Miroslav Ročić Tukač, Željko Korman Očalica, Miroslav Korman Kilder /foto arhiva Krešimir Ročić Faćo/



KVIZ - Tko je na slici?
60 tih godina prošlog stoljeća restauracija Markuševec bila je omiljeno okupljalište mještana željnih dobre zabave, plesa i muzike. Jedan od najpopularnijih sastava bio je upravo ovaj na slici. Neki od njih su još uvijek među nama a neki su nas davno napustili.
Pitanje za starije posjetitelje bloga. Tko su svirači na slici. Odgovore napišite u komentaru ispod ili pošaljite na email.

Odgovor: Za mikrofonom je Ivica Miklec Nora, harmonikaš je Medikuš.

Nema komentara:

Objavi komentar