petak, 2. rujna 2011.

Lidija Kralj - Markuševec u slici


Centar Markusevca s pogledom na crkvu


Centar Markusevca 2010.



Centar Markusevca 2010


Crkva Sv. ŠimunA i Jude Tadeja


 
Crkva i kapelica u jesen


  
Crkva i kapelica zimi


  
Na crkvenom dvoristu 




Stari nepoznati Markuševec

Naša suradnica Lidija Kralj poslala nam je nekoliko slika starog Markuševca. Za većinu slika nije nam poznato kada i gdje su snimljene niti tko je na slici.

Molimo posjetitelje bloga da nam putem emaila ili putem komentara na blogu jave podatke koji su njima poznati a nisu navedeni ispod slike.


Sika br.1. Mlin u Markuševcu na Pištanovom vrtu 1940. g.l

Pitanje: Možda netko zna nešto više o tom mlinu, tko je na slici, tko je bio vlasnik, gdje se mlin točno nalazio … ?

Odgovor: Zvonko Šimunjak
Pistan su govorili ocu od Selendic Katice (udana za Franju Jelekovica, Kaffe Upitnik)

Melin se nalazil nesto podalje od kuce na potoku Mrzljaku. Ispod Videka gdje smo pekli rakiju. Ja se sjecam ostataka, jer pistanov je vrt bil (i danas je) sa lijeve strane potoka, a nas sa desne. Taj je melin bil zadnji u nizu melina na Mrzljaku. Ovako od centra Markusevca uzvodno bili su slijedeci melini: Pistanov, Pilatusev, Simunjakov, Jantolov (danas kuca od Jantol Drageca), Sitarov, Kobasicev (danas kuca od Hrenovih) i Mikulasov. Znaci na duzini od ca. 1 km bilo je sedam melina. Uglavnom su 50-tih godina svi prestali raditi. Najveci od njih je bil Simunjakov, a Jantulov je radil jos pocetkom 60-tih. To su bila nezaboravna vremena, kada smo se ljeti kupali pod mlinskim kolom. Znali smo polako pustiti vodu i onda trcali u kolu kao vjeverica u kavezu.



Slika br. 2. Radovi u centru Markuševca pedesetih godina prošlog stoljeća

Pitanje: Na kojem mjestu je bila ova kuća, tko je na slici …?

Odgovor: Zvonko Šimunjak
Slika je snimljena ispred Pistanove hize. Od sredine 70-tih u njoj je Kaffe Upitnik. U tim prostorijama je bil jedini ducan u Markusevcu. Na slici se vidi jedna zena kako izlazi iz ducana, a cestar sa cekicem je strai Sajko od Keleka. U ducanu su radili Vida iz Bacuna i Zvonko Mladic



Slika br.3. Rastina 1965. g.

Pitanje:Tko su ovi dječaci i djevpjčice na slici, ispred čije kuće se igraju … ?

Odgovor: nepoznati pošiljatelj
S lijeva na desno gornji red: Miklec Boris-Brune, Subotić Dražen-Subo, Uglik Zlatko-Burda, Miloš Zdravko-Đinks, Hadžić Jasna-Šimunjačkina, Hodinj Zdravko-Čor, Hadžić Mladen-Grga. Donji red slijeva: Hodinj Mira-Fuljatkova, Velkavrh Marija-Seka. Slikano 1965.g. Krsišče - Ispred Kordine štale - Hadžići -1965.g.
Odgovor: Zvonko Šimunjak
Djeca kod Hadzica (ne znam zasto pise Rastina)
Odmah sam prepoznal Jasnu Hadzic (udana za Puntaric Kresu) od moga pok. bratica Hadzic Stjepana (Njutka).



Slika br.4. Vatrogasci na Brežovanki

Pitanje: Očigledno je da je ova snimka napravljena neposredno poslije završetka drugog svjetskog rata jer neki nisu još stigli skinuti kape titovke. Tko zna nešto više o ovoj slici ?


Odgovor: Zvonko Šimunjak
Brezovani, nasi vatrogsci. Kakvi partizani? Slika je snimljena sredinom 50-tih. Hvala Bogu, ovi vatrogasci nisu nikad morali gasiti pravi pozar. Volio sam ih gledati kad su imali vjezbe. Glavni su bili Sekuterovi decki, a prvoga koga sam odmah prepoznal je treci sa desne strane sa podbocenim rukama Novosel Franjo zvani Prelec,. Do njega sa titovkom na glavi je Selendic Slavko Slavek, inace danas aktivan u pjevackom zboru Prigorca. Ima njegova slika na web- stranici od Prigorca.
Cetrvrti sa lijeve strane je Imbra. Sviral je bugariju u tamburaskoj grupi sa Banom (berdu je poklonil 1964 Prigorcu i od onda sam ju ja sviral do kraja 1971).


Slika br. 5. Ispred postolarske radionice Ivana Kobasića u centru Markuševca 1929. g.

Pitanje: Gdje je točno bila ova kuća, tko je na slici?


Slika br. 6. Markuševečki lovci 1939.

Tko je na slici?



Slika br.7. Trnavečki lovci 1948 .g.

Na slici stoje s lijeva: Kefica, Šecko Cik, Kovač Ročić, ?, čuće: Josip Miklec i Brusek Horvatić

Odgovor: Mirko Tot
Da nadopunim sliku sliku br.7 "Trnavecki lovci"
Gore desno: do Ivana Rocica Kovaca je njegov bratic Mirko Rocic Crni koji je bio i predsjednik lovackog drustva. Horvatic Brusek je sogor od Rocic Mirka Crnoga, ozenio je njegovu sestru. Mislim da sam u pravu?

Odgovor urednika: U pravu si!



Slika br. 8. Šimica Petrović i Juda 1934. g.

Pitanje: Juda i Šimica Petrović bili su 1934. negdje na izletu u okolici Zagreba. Tko zna gdje su to bili?
Odgovor: Branko Lukačin
Raspitival sam se kod moga brata Iveka i pokazal mu sliku od Simice, odma se je setil. Sad se i meni vratilo sjecanje na dane kad sam bio mali. To kaj se pitas gdje su to bili Petrovici na zabavi, bum ti sad odgovoril.
To kaj je na sliki nije nis drugo nego bertija i ducan kod Simice, a to je bilo tam na cosku gdje se skrece u ulicu Lukacini.
Ja se sjecam birtije a ducan je vec bil zaprt. Bile su tam zabave i svadbe. Ponekad su iznad terase u vrtu pekli odojke, a ja sam si od doma donesel kruha i na batine ga drzal tak da mi je mast kapala po njemu. Iznad te terase je bila hiza od Simice (vidi se na slici).



Slika br. 9. Katica i Mirko Fernčak na svijećnicu 1929. g.


Tko zna nešto više o slici ?

Nema komentara:

Objavi komentar